Hoe je een verstopte cartridge kunt schoonmaken

Related Articles

Gebruik deze methoden alleen op cartridges met de printkop ingebouwd in de cartridge zoals Hewlett Packard, Samsung, de meeste Canon en Lexmark. Dit werkt uitstekend bijvoorbeeld bij de nieuwste HP 301XL inkt cartridges. Gebruik het niet met Epson-cartridges, Brother, en Canon cartridges zonder printkop.

Wat er gebeurd bij een verstopte cartridge

Een spuitmond heeft een diameter van ongeveer 45 micron, dat is ongeveer de helft van de breedte van een mens haar. Wanneer de cartridge leeg raakt wordt de inkt die in de spuitmonden gevangen zit blootgesteld van binnenuit. De inkt begint te drogen, en wanneer het droog is, vormt het een prop vast materiaal in de mondstukken.

De cartridge verwijderen uit de printer

Wat je op het papier ziet, is overslaan, strepen of helemaal geen afdrukken. Verwijder de verstopte cartridge uit de printer. Koppel het netsnoer los van de achterkant van de printer. Reinig de elektrische contacten in de wagen van de printer met een zachte doek en isopropylalcohol. Zoek de koperkleurige elektronische circuitstrip op de cartridge. Veeg ze af met isopropylalcohol. Voer het hulpprogramma voor het reinigen van de printkop uit die bij jouw printer is geleverd. Zoek de printkop, aan de onderkant van de cartridge waar de inkt uit de cartridge komt. Veeg voorzichtig alle gedroogde of knapperige inkt, met een doek, bevochtigd met water.
Gebruik indien mogelijk gedestilleerd water, vooral als je hard water hebt, of bezorgd bent over minerale afzettingen uit jouw kraanwater. Houd de printkop helemaal onder een stroom heet water
voor enkele minuten. Droog vervolgens de cartridge, en installeer het opnieuw in de printer. Vul een schotel met heet water. Als de printkop erg verstopt is, kun je een kleine hoeveelheid ammoniak, zeep of bleekmiddel toevoegen. Plaats de patroon in de oplossing voor ongeveer twee uur. Merk op dat alleen de printkop onder water is. Het water mag niet koken. droog vervolgens de cartridge, en plaats deze opnieuw in de printer.
Leg wat oude kranten in de aanrecht van de gootsteen. Houd de printkop onder de waterkraan, stromend warm water gedurende 5 minuten. Plaats jouw vinger op de kraan om tegendruk te creëren. Hiermee kun je het water in alle spleten van de printkop spuiten.

De cartridge in de printer plaatsen

Droog vervolgens de cartridge en plaats deze opnieuw in de printer. Gebruik voorzichtig perslucht in de ventilatiegat. De lucht dwingt de inkt te stromen door de printkop. Doe voorzichtig. Doe het in de open lucht of leg de cartridge op wat papieren handdoeken in een gebied waar het niet erg is om een beetje te knoeien.
Je kunt ook een spuit of een knijpfles gebruiken. Bedek de bedrukte met een vochtige doek. Bevestig de slang van een vacuüm op de spuitopeningen van de inktpatroon. Schakel het vacuüm slechts enkele seconden tegelijk in. Herhaal dit totdat de inkt weer door de printkop begint te stromen. Blaas de overtollige inkt weg met een toiletrol.

Meer uit deze categorie

Popular stories

EPDM als duurzame oplossing

Wil je je dak bedekken met een duurzaam en gemakkelijk alternatief? Denk dan zeker eens aan EPDM. EPDM is een afkorting die staat voor...

De voordelen van vinyl vloer in de badkamer

Een verkwikkende douche in de ochtend of een lekker lang warm bad in de avond, we spenderen dagelijks heel wat tijd in de badkamer....

Deze items mogen niet ontbreken in jouw woonkamer

Als we kijken naar de trends op de woonmarkt dan zien we weer genoeg nieuwe meubelen en items voorbij komen. Soms is het alleen...