Home Wonen Hoe kom ik van die slakken af?

Hoe kom ik van die slakken af?

0
Hoe kom ik van die slakken af?

Eén van de vieste dingen die in de tuin voor kunnen komen, zijn slakken. Deze laten overal slijm achter en blijven plakken aan spullen, maar verwoesten ook nog eens de tuin. Hoe komt iemand van die slakken af?

De schade

Slakken kunnen hun halve lichaamsgewicht in een uur eten. Die gaan dus snel door een tuin heen! Slakken eten zowel bladeren als wortels, waardoor de schade zich boven en onder de grond bevindt. Vooral groente- en sierplanten zijn gewild en zullen het meest aangetast worden. Een slak leeft ongeveer 90% van zijn leven onder de grond en zal daar dus veel wortels eten om te overleven. Sommige schade aan de tuin zal hierdoor niet meteen opgemerkt worden, maar het is er toch.  Slakken zijn niet helemaal slecht. Zij eten namelijk ook dode planten en (dood) organisch afval en helpen daarmee dus met opruimen. Zelfs met dit pluspuntje willen de meeste mensen liever geen slakken in de tuin hebben.

Hoe zoveel slakken?

Nu kan er afgevraagd worden, hoe komen al die slakken er? Zeker na een zachte winter en een vochtig voorjaar zul je overal slakken tegenkomen. De hoeveelheid ontstaat door de eieren die slakken leggen. Slakken zijn hermafrodiet en hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen. Elke slak kan hierdoor bevrucht raken en eieren leggen. Een slak kan honderden eieren leggen, tot wel 500 eieren per jaar. Zo ontstaat er een invasie van slakken, wanneer de eieren uitkomen. Natte zomers kunnen er zelfs voor zorgen dat er nog meer eieren gelegd kunnen worden.

De bestrijding

Maar wat doe je tegen al deze slakken? Heel makkelijk: aaltjes tegen slakken. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn erg kleine wormpjes. Zij kunnen goed een plaaginsect afdoden, zoals slakken. De manier waarop deze aaltjes te werk gaan is wel een beetje vies, wees gewaarschuwd!

De aaltjes zoeken in de grond naar slakken en dringen deze binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Daarna scheiden de aaltjes bacteriën uit in de slak, waarop zij samen leven. Na een paar dagen zal de slak stoppen met eten en zal hieraan uiteindelijk doodgaan. De aaltjes eten het lichaam van de slak op en vermenigvuldigen zich, waarna de cyclus opnieuw begint. Na ongeveer zes weken zullen de aaltjes uit zichzelf doodgaan of opgegeten worden door natuurlijke omstandigheden. De slakken liggen onder de grond begraven.

Aaltjes zijn geen volledige oplossing tegen slakken. Zij helpen wel om de plaag sterk tegen te gaan en om de slakkenpopulatie te verminderen, maar zullen iemand niet van alle slakken in de tuin afhelpen. Bij vochtige gronden of grond dichtbij een weiland zal de aaltjesbehandeling elk jaar herhaald moeten worden.