Tips voor lekkere wijn bij wild

Related Articles

Het jachtseizoen mag dan rond de herfst beginnen, wild is tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen. Duif, gans en konijn zijn bijvoorbeeld van januari tot en met december te koop. De keuze wat betreft het soort wild is groot en het aanbod wijnen dat daar het best bij geserveerd kan worden ook. Daarom hebben we tips op een rijtje gezet welke wijn bij wild past.

Duif

Wanner er duif op het wildmenu staat, mag daar een mooie rode wijn tegenover gezet worden. Een wijn veel fruit, kracht, elegantie en wat kruiden vormt de perfecte combinatie. Gelukkig zijn er genoeg wijnen die over deze kwaliteiten beschikken. Geschikte druivenrassen zijn bijvoorbeeld Mourvèdre, Syrah, Tempranillo, Malbec, Merlot, Pinot Noir en Sangiovese. Mourvèdre en Syrah vinden we vaak samen in een blend in de zuidelijke Rhône. Een mooie kruidige Côtes du Rhône is daarom een goede tip bij duif.

Fazant

Staat er een stoofschotel van fazant op het menu of toch liever een gebraden fazant? Voor beide varianten zijn er ook hier genoeg wijnen te bedenken. Een mooi stoere Bordeaux of Bergerac is heerlijk bij een stoofschotel, maar bij het wat drogere vlees van een gebraden fazant past een goed glas rode Bourgogne van Pinot Noir wellicht weer beter. Een lichte rode Beaujolais of Barbera past ook uitstekend. Liever een witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay, Riesling of Chenin Blanc.

Hert

Hert is behoorlijk uitgesproken qua smaak en dat moet een wijn dus wel aankunnen. Vooral rode wijnen passen bij dit hoge smaakgehalte. Ga voor een rode Bordeaux van de Linkeroever. Deze wijnen bevatten een grote gedeelte Cabernet Sauvignon dan de Rechteroever. Een Cabernet Sauvignon uit een ander gebied mag natuurlijk ook. Liever een Italiaanse wijn? Kies dan voor een rode wijn van Sangiovese of van de druif Nebbiolo, zoals een Barolo of Barbaresco.

Konijn

Bij konijn past een wat lichtere wijn weer beter. Rode Loire wijnen, zoals een Chinon, Bourgueil of Saumur passen perfect, net als een fruitige Gamay uit de Beaujolais. Rosé past ook erg goed bij konijn, vooral de betere exemplaren uit de regio Tavel. Wat witte wijn betreft past een Chardonnay, Viognier of witte Rhône blend ook uitstekend.

Rode wijn bewaren

Wees niet bang dat de fles niet op komt. Een paar dagen een rode wijn bewaren terwijl de fles al open is, kan best. Zorg gewoon dat de fles goed afgesloten is en op een wat koele, donkere plek staat. Zuurstof en hitte zijn funest voor een wijn. Het fruit zal sneller verdwijnen en de wijn zal oxidatief en slap smaken. Eeuwig zonde natuurlijk van die heerlijke wijn.

Meer uit deze categorie

Popular stories