Waar voldoet een goed matras aan? 

Related Articles

Een goed matras geeft voldoende ondersteuning, drukverdeling en ventilatie. Is de drukverdeling van je matras goed dan volgt hij de vorm van je lichaam. Je wervelkolom wordt goed ondersteund en je lichaamsgewicht wordt goed over de oppervlakte verdeeld. Met een te hard matras wordt het gewicht niet goed over de oppervlakte verdeeld, terwijl je in een zacht matras juist wegzakt. Door de druk goed te verdelen wordt het gewicht over een breder oppervlak verdeelt en kun je dus comfortabeler op je matras liggen.  

Wist je dat je iedere nacht wel een halve liter vocht verliest? Dit maakt dat het matras goed moet kunnen ventileren. Is je matras niet voldoende ventilerend dan kan het voorkomen dat er schimmel aan de onderzijde ontstaat. Dit gebeurt vooral bij mensen die snel en veel zweten. 

Verschillende soorten matrassen 

Met een breed matras lig je comfortabeler dan een smal matras. Dat komt omdat het draagvermogen en de ruimte om te bewegen groter zijn. Om de ideale lengte van je matras te berekenen tel je 20 centimeter bij je lengte op. De meeste matrassen beginnen bij een lengte van 190 centimeter. Mocht je dus kleiner zijn geniet je van extra veel bewegingsruimte.  

Er zijn bij mline matrassen in verschillende soorten en maten. Kies je bijvoorbeeld voor een basislaag van pocketveren, drie lagen traag- en visco-elastisch schuim of kies je voor koud- en traagschuim? Een matras met pocketvering zorgt voor een goede en ergonomische ondersteuning van je lichaam. De traag- en visco-elastische schuimmatrassen zorgen voor een optimale ventilatie en uitstekende warmteafvoer en een optimale drukverdeling. Het koud- en traagschuim matras past zich beter aan, aan je lichaamsvorm en je lichaamsgewicht.  

Wel of geen topper gebruiken 

Een topper gebruik je als bovenste laag op een boxspring. Dit zorgt voor extra comfort op je matras. De toppers zijn ook nodig als combinatie bij een topmatras. Daarnaast vangt een topper transpiratievocht op waardoor het onderliggende matras schoner en hygiënischer blijft. De tijk is goed te wassen en snel droog.  

Ben je er nog niet uit welk matras je nodig hebt? Dan kun je ervoor kiezen om een matrassenwijzer te doen. Er wordt in de wijzer rekening gehouden met je lichaamsbouw, in welke houding je slaapt, of er rug- en nekklachten zijn en wat je ondersteuningsbehoefte is. Zo vind je precies dat matras dat aan al jouw eisen voldoet. Of je nu op je rug of op je buik slaapt, het snel koud hebt of juist warm, voor iedereen is er een ideaal matras te vinden.  

Meer uit deze categorie

Popular stories