3 dingen die je best weet voor je een airconditioning plaatst

Related Articles

Airconditioners beschouwen we als iets heel vanzelfsprekend. We denken er niet al te lang over na als we er een horen ronken, totdat ze onverwacht kapot gaan waardoor we het mogelijks al snel te heet onder de voeten krijgen. Dus tenzij de opwarming van de aarde echt verdwijnt, wat niet het geval zal zijn, is de kans groot dat we nog steeds afhankelijk zullen zijn van airconditioners om ons hoofd koel te houden.

1. Verschillende soorten

Wil je een airco installeren? Dan bepaal je best eerst welk model het beste bij je huis past. Er zijn namelijk verschillende soorten airconditioners op de markt.

 

De meest gebruikte airco’s zijn de wand- en raam airco's. Zoals de naam het al doet vermoeden, worden de eerste permanent aan een buitenmuur bevestigd of gemonteerd, terwijl de tweede in een bestaand raam past. Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo hoef je met een wand airconditioner geen raamruimte op te geven en ben je op de lange termijn veel zuiniger uit. De andere kant van de medaille is dat de installatiekosten hoger kunnen zijn omdat je waarschijnlijk ook openingen in de muren moet maken.

2. Kameroppervlakte is belangrijker dan je denkt

Groter betekent niet noodzakelijk beter wanneer het op airconditioners aankomt. Kleinere kamers hebben niet per se krachtige airconditioners nodig om de ruimte af te koelen of om het als een vriesvak te laten aanvoelen. Tegelijkertijd wil je ook geen airconditioner installeren die de hele ruimte niet kan koelen.

 

Gelukkig is er een eenvoudige manier om te bepalen in hoeverre een airconditioner in staat is een ruimte te koelen. Alle airconditioners hebben een standaardwaarde, de BTU, waarmee de koelcapaciteit wordt gemeten. Hoeveel BTU je nodig hebt voor een bepaalde kamer wordt berekend door de vierkante meter van die kamer te vermenigvuldigen met 35. Handig!

3. Kostprijs

Aan een airco hangt vaak een prijskaartje. Airconditioners zijn goed voor het grootste deel van onze energierekeningen. Als je dus van plan bent om ze 24/7 te gebruiken, dan is het ook wel logisch dat de airco niet goedkoop zal zijn. Airco hoeft niet heel duur te zijn, je hebt ook goedkopere opties.

Misschien is een buisventilator wel een optie? Buisventilatoren bevinden zich in luchtkanalen in je woning en worden geactiveerd wanneer nodig om de luchtstroom op peil te houden. Ze worden het best gebruikt voor huizen met een groot netwerk van kleine ruimtes en kamers. Het is nogal een technisch werkje om ze te installeren, dus als je twee linkerhanden hebt, dan is dit een ideaal werkje om uit te besteden aan een erkend installateur.

 

Meer uit deze categorie

Popular stories

Kies voor Trespa

Misschien is jouw gevel wel hard nodig aan een opknapbeurt. Dit omdat de houten boeidelen aan vervanging toe zijn, of omdat de houten potdekselpanelen...

De voordelen van vinyl vloer in de badkamer

Een verkwikkende douche in de ochtend of een lekker lang warm bad in de avond, we spenderen dagelijks heel wat tijd in de badkamer....

Wat moet je weten over een verlovingsring?

Ben je op zoek naar een verlovingsring? Dan ontdek je snel genoeg dat het niet makkelijk is om er eentje te vinden. Dat is...