Duurzaam bouwen met hoog isolerende ramen

Related Articles

Wie vandaag een woning bouwt of laat bouwen, weet dat dat een duurzame woning moet zijn. Sinds 2021 moet een nieuwbouwwoning verplicht een BEN-woning zijn, ofwel bijna-energieneutraal. Er zijn heel wat manieren om je woning duurzaam te maken en rekening te houden met het milieu. Een van de aspecten bij duurzaam bouwen die we hier belichten zijn de ramen en beglazing in een BEN-woning.

Duurzame PVC-ramen

In nieuwbouwwoningen is het de laatste tijd de trend om grote raampartijen te integreren. Mooi en praktisch, want door die grote ramen haal je een maximum aan zonlicht en dus ook warmte binnen. Maar om die warmte binnen te houden, is het van belang dat deze ramen extreem goed geïsoleerd zijn. Die isolatie hangt niet alleen af van het raam, de stof van het raam en de dichtingen die gebruikt worden, maar ook het glas zelf speelt een cruciale rol. Wie kiest voor PVC-ramen kiest voor veelzijdige ramen die in je in vrijwel elk gebouw kan gebruiken, ongeacht de stijl. Daarnaast is de kostprijs van deze ramen zeer schappelijk, wat maakt dat je ze binnen elk budget kan integreren. PVC is bovendien een zeer sterk materiaal, waardoor het lang meegaat en dus een duurzame keuze is.

Duitse ramen staan voor kwaliteit

Duitse producten staan meestal voor kwaliteit en dat is bij Duitse ramen niet anders. PVC-ramen van Kömmerling hebben standaard een prima isolatiewaarde, wat maakt dat ze uiterst geschikt zijn voor BEN-woningen. Een Kömmerling 76 is een PVC-raam met een Uf-waarde van 1,1 W2/mk, waardoor er weinig warmte verloren gaat langs het raamprofiel. Voor een energiezuinig huis kies je best voor een PVC-raam dat ook EPDM-rubber dichtingen heeft. Deze dichtingen gaan 20 tot 30 jaar mee, zonder flexibiliteit te verliezen. Bij kunststof zie je dat de dichting na een tijd verhardt en krakeleert wat dan weer waterinfiltratie en tocht veroorzaakt, maar bij EPDM-rubber hoef je je hier geen zorgen om te maken. Daarnaast zijn deze ramen steeds uitgevoerd in hoogrendementsglas, met een Ug-waarde van 1,0W/m2K, wat opnieuw voor een uitstekende isolatie zorgt.

Wie kiest voor de Duitse Kömmerling voor zijn ramen, kan naast het 76mm-systeem ook voor de Kömmerling 88 kiezen. Deze ramen zijn nog innovatiever door de optimale geluids- en inbraakbeveiliging. Je kiest dus voor duurzame ramen die ook stil en veilig zijn. Bij Kömmerling heb je de optie om beglazing te kiezen tot 58 millimeter dik, waardoor er absoluut geen warmte verloren gaat. Handig bij grote glaspartijen, maar ook beschikbaar in kleinere formaten. De prijs van deze ramen voor jouw huis kan je online makkelijk berekenen wanneer je de afmetingen invoert.

Volstaat dubbel glas?

Vroeger was men al blij als enkel glas vervangen werd door dubbel glas, maar vandaag zijn er andere soorten glas die nog veel beter isoleren. Kies je voor een BEN-woning, dan gebruik je maar beter hoogrendementsglas, want dat isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas en zelfs vier tot vijf keer beter dan enkel glas. Dat komt door het isolerend metaallaagje aan de binnenkant van glasplaten. Daarnaast wordt ook driedubbele beglazing steeds meer gebruikt om een optimale isolatie te garanderen.

Meer uit deze categorie

Popular stories