Geflitst? De wet is streng voor bestuurders die te hard rijden. En terecht, want de Belgische wegen eisen nog steeds een grote tol en elk ongeval is er een te veel. Wat zijn de gevolgen en wat als je meer dan een geldboete krijgt? Deze tips helpen je verder.
Sneller = duurder
Dat de boetes mee oplopen met de snelheid, is geen geheim. En dat snelheidsovertredingen altijd resulteren in een geldboete, evenmin. Toch schrikken veel mensen van de bedragen, die onlangs opnieuw werden aangepast. Anno 2022 loopt een verkeersboete op van minstens 53 euro tot wel 4000 euro.
Alles hangt af van het gewicht van je voet op het gaspedaal en de toegelaten snelheid op de plaats waar je reed. Is dit je tweede overtreding binnen de drie jaar? Dan kan de boete nog verdubbelen.
Een verwittigd man of vrouw is er twee waard. Je bent dus beter op de hoogte van de bedragen die je riskeert bij een snelheidsboete en in welke situaties je een bijkomend rijverbod riskeert.
Rijbewijs kwijt, wat nu?
Wie echt roekeloos reed – veel te snel en/of onder invloed van alcohol of drugs – verliest vaak een tijdlang het recht om te rijden. Soms is dat voor 8 dagen, bij zware feiten loopt dat op tot vijf jaar. De rechter heeft een grote vrijheid om hierover te beslissen, tenzij je sneller reed dan 40km per uur, of 30 km per uur te snel in een bebouwde kom. Dan verlies je sowieso je rijbewijs. Omgekeerd spelen natuurlijk ook verzachtende omstandigheden soms een rol.
Is je rijbewijs ingetrokken? Dan is de ernst van je overtreding bepalend voor de tijdsduur van je straf. Stap in elk geval nooit in de auto of op de motorfiets tijdens de strafperiode, want dat is een misdrijf. Concreet? Je riskeert extra boetes, een langer rijverbod en mogelijk zelfs een gevangenisstraf.
Gratis juridisch advies
Een dagvaarding kan voor heel wat stress en onzekerheid zorgen. Soms zijn er verzachtende omstandigheden, of is er onduidelijkheid over de toedracht. Soms is een dreigende boete of rijverbod problematisch voor het hele gezin.
In deze situaties is juridisch advies een must. En dat hoeft niks te kosten, want meer dan 90% van alle autobestuurders heeft recht op een gratis advocaat via zijn verzekeringsmaatschappij. Of je nu online bijstand zoekt of via je verzekering, jouw raadsheer of -vrouw neemt je zaak ter harte zodat jij door de bomen het bos blijft zien.