Heerlijke drank die verkregen is op soortgelijke manier als cognac maar dan met appelcider

Related Articles

We kunnen allemaal op zijn tijd erg genieten van een lekker drankje. Af en toe even helemaal genieten. Dit wordt vaak genuttigd in een café of een kroeg. Maar tegenwoordig drinken we ook steeds meer thuis met familie en vrienden. Ook hier kan er genoten worden van lekkere drank. Maar welke drank haal je dan in huis? Tegenwoordig zijn er veel sites waar er vele dranksoorten beschikbaar zijn. Hier wordt ook vaak uitleg gegeven over de herkomst van de drank en de smaak. Aan de hand van deze informatie kan u dan keuzes maken. 

Productie cognac 

Een bekende dranksoort is cognac. Cognac is een sterk alcoholische drank met een alcoholpercentage van 40% of hoger. De cognac wordt gemaakt door het destilleren van witte wijn. Drank mag cognac genoemd worden als het voldoet aan de hierna genoemde eisen. Er moeten bepaalde druivenrassen worden gebruikt bij de productie van cognac. Dit zijn Ugni Blanc, Colombard; Folle, Blanche; Montils, Follignan en Sémillon. Het merendeel van de gebruikte druiven komt van de druivensoort Ugni Blanc (90%). De druiven worden na de oogst geperst en in 5 tot 7 dagen tijd gefermenteerd tot zure, troebele wijn. Het natuurlijke gistingsproces wordt soms geholpen door het toevoegen van gedroogde gist. Tijdens het gisten zakken de zwaarste deeltjes van de wijn naar de bodem. Vervolgens volgt de destillatie met een alambic charantais, volledig uit koper. De wijn wordt een eerste maal gedestilleerd tot een soort brandewijn om hierna nog een keer gedestilleerd te worden om de cognac te verkrijgen. Vervolgens moet de cognac tweeënhalf jaar in een houten vat rijpen, voordat het daadwerkelijk cognac genoemd mag worden. Kortom om de drank cognac te mogen noemen moet er gebruikt worden gemaakt van de 5 druivenrassen die hiervoor genoemd zijn. Er moet dubbel gedestilleerd worden, de drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten rijpen. Het alcoholpercentage moet minstens 40% bedragen en de drank moet uit de streek Cognac in Frankrijk komen.

Calvados

Een drank die op een cognac gelijkende manier van destilleren is verkregen maar dan met appelcider, is calvados. Dit is dus ook een sterke dranksoort, maar dan op basis van appels en enkele peren als toevoeging. Bekende merken die calvados verkopen zijn Chateau du Breuil of Christian Drouin. Calvados wordt op verschillende manieren gedronken. Vele drinken het na het avondeten bij de koffie. Het wordt ook als aperitief geserveerd met wat ijs en tonic of in cocktails. Vanwege de frisse appelsmaak is een jonge calvados erge geschikt om te gebruiken voor cocktails. 

Meer uit deze categorie

Popular stories