Het verschil tussen graszoden of grasmatten 

Related Articles

De zomer komt er weer aan en dan zijn we weer lekker bezig in onze tuin! We willen dat alles er strak bij ligt, ook het gras. Een mooi, fris en groen gazon is een blikvanger in je tuin. Je kunt nu alvast je graszoden kopen, maar je kunt ook voor een grasmat van kunstgras gaan. Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee soorten gras? En wat zijn de voor- en nadelen van het leggen van deze verschillende types gras?

Graszoden of grasmatten?

Om een gazon aan te leggen kun je nog wel is twijfelen tussen de keuze: graszoden kopen of grasmatten kopen? Veel mensen zitten met dit dilemma, welke van de twee technieken is nou de beste? Er is niet een beste techniek te kiezen. Dit ligt helemaal aan jouw wensen en voorkeuren. Het enige verschil tussen deze twee technieken is de prijs, de aanlegtijd, en de snelheid van resultaat. Het prijsverschil tussen graszoden en grasmatten is dan aanzienlijk. Ook de periode van het jaar kan meespelen in de keuze voor graszoden of grasmatten. Bij graszoden is het geen probleem om dit het gehele jaar door te kunnen neerleggen. Bij het leggen van grasmatten moet er rekening worden gehouden met de kiemkracht van het graszaad.

Tijd- en prijsverschil van graszoden en grasmatten.

Het aanleggen van een gazon met graszoden kost veel meer tijd dan het aanleggen met grasmatten. Het leggen van 35 tot 45 vierkante meter aan graszoden kan één particulier in een uur leggen. Het zaaien van een grasmat kost minder tijd. In een uur tijd kan 400 tot 600 vierkante meter aan grasmat gezaaid worden. De prijs van graszoden liggen tussen de € 1,70 en € 2,10 per vierkante meter. Dit kan fluctueren op basis van de tijd van het jaar en de intensiteit van het onderhoud. De prijs van grasmatten ligt tussen de € 8,- en € 14,- per kilogram. Grasmatten zijn ook gevoelig voor prijsfluctuaties door de verschillende types die er zijn. 

Conclusie

Of er nou een heel groot verschil zit in de twee technieken is niet echt te bepalen. Het ligt er maar net aan wat jij fijn vindt om te kiezen. Natuurlijk spelen er een paar factoren mee die je keuze gemakkelijker kunnen maken. Een aantal factoren die daarin kunnen meespelen zijn de prijs, aanlegtijd en het resultaat. Ook de periode van het jaar is een belangrijke factor. Weeg alle voor- en nadelen van beide opties met elkaar af zodat je tot de juiste keuze kunt komen!

Meer uit deze categorie

Popular stories