4 tips voor het inrichten van een nieuwe restaurant keuken

Related Articles

Ga je een restaurant beginnen? Dan moet je deze horecagelegenheid inrichten. Denk hierbij niet alleen aan de plek waar gasten zitten, maar ook aan de keuken. De inrichting van de keuken is misschien nog wel het belangrijkste, want dit is het hart van jouw horecazaak. Reden genoeg om hier de nodige tijd en aandacht in te steken. Vind je het lastig om een restaurant keuken in te richten? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst geven wij jou 4 tips voor het inrichten van een restaurant keuken.

1. Zorg dat er voldoende ruimte is

Het inrichten van een restaurant keuken is geen gemakkelijke opgave. Dit is zeker het geval wanneer je een nieuw pand betrekt. Je moet in dat geval goed nadenken over de indeling van de keuken. Bij het inrichten van een restaurant keuken moet je altijd goed nadenken over de hoeveelheid ruimte. Het keukenpersoneel moet zich immers wel goed en makkelijk kunnen bewegen. Zo werkt het bijvoorbeeld niet prettig wanneer keukenpersoneel constant schouder aan schouder staat te werken of elkaar niet kan passeren. Door de keuken praktisch in te delen, is er straks voldoende bewegingsruimte.


2. Welke apparatuur heb je nodig?

In een restaurant keuken mogen apparaten uiteraard niet ontbreken. Zorg er allereerst voor dat jij apparatuur hebt om maaltijden te bereiden. Denk hierbij aan een bakplaat, oven of friteuse. Daarnaast is het belangrijk om eten gekoeld te kunnen bewaren. Een koelkast en vriezer mogen daarom ook niet ontbreken. Laat de keuze van apparatuur vooral afhangen van hetgeen er op jouw menukaart staat. Bied je klanten verse jus d’orange aan? Dan is het handig om een citruspers op jouw lijstje te zetten. Staan er als dessert warme wafels met ijs op het programma? Warm deze dan niet op in een magnetron, maar schaf een wafelijzer aan. Door voor de juiste apparatuur te kiezen, ben jij in staat gerechten en drankjes van hoge kwaliteit te serveren.

3. Denk aan de hygiëne

Eén van de belangrijkste zaken in een restaurant keuken is de hygiëne. Omdat er allerlei ingrediënten gebruikt worden in de keuken, is het belangrijk dat er goed en regelmatig schoongemaakt wordt. Doe je dit niet? Dan is de kans op ongedierte in de keuken aanwezig. Ondanks dat hygiëne belangrijk is, is het iets wat vaak vergeten wordt bij het inrichten van een restaurant keuken. Zonde, want hierdoor neemt schoonmaken onnodig veel tijd in beslag. Daarom raden wij je aan voor een keukeninrichting te kiezen die makkelijk schoon te maken is. Dit geldt niet alleen voor de apparaten, maar ook voor werkbladen en overige meubels.

4. Vergeet de veiligheid niet

Bij het inrichten van een restaurant keuken wordt er vaak alleen praktisch gedacht. Dat is op zich logisch, want jij wilt het jouw keukenpersoneel zo makkelijk mogelijk maken. Vergeet niet dat zij hun werk ook op een veilige manier uit moeten voeren. Zorg bijvoorbeeld voor een goede afzuiging, zodat zij niet constant in de rook en damp staan te werken. Ook de vloerkeuze speelt mee bij de veiligheid. Een egale, gladde vloer is makkelijk schoon te maken, maar zo’n vloed wordt ook snel glad wanneer er vocht op komt. Dit kan pijnlijke uitglijders tot gevolg hebben. Denk daarom ook goed na over de veiligheid voordat je jouw restaurant keuken inricht.

Meer uit deze categorie

Popular stories