Manieren om je herstel te bevorderen

Related Articles

Sporters hebben het er maar zwaar mee. Continu trainen, en dan ook nog eens kampen met de nasleep daarvan. Er zijn gelukkig tal van manieren om je herstel te bevorderen, en in deze blog lees je welke dat zijn. Ook wordt verteld aan jou hoe ze precies invloed hebben op je herstel. Er wordt vooral ingegaan op ongewone manieren, dat voeding en slaap je herstel bevordert, weet je nu wel. 

Hottub

Regelmatig baden in een hot tub kan het risico op blessures verkleinen door gespannen spieren los te maken en de beweging te verbeteren. Strakke en stijve spieren kunnen leiden tot verrekkingen of scheuren, maar warm water kan de spieren helpen ontspannen door de bloedtoevoer naar de spieren te verhogen. Goed functionerende spieren in goede conditie, zonder strakke knopen en stijfheid, is niet alleen belangrijk om blessures te voorkomen, maar ook om de prestaties te bevorderen. Als 10% van de spiervezels verkrampt zijn, zijn ze niet in staat om effectief kracht te genereren. Veel atleten gebruiken ze als onderdeel van het herstelproces, omdat het masserende en drukkende effect op losgemaakte en ontspannen spieren het blessurerisico vermindert. Ook helpt het je beter slapen, wat op zijn beurt ook weer goed werkt voor herstel. Bij hottub select kun je eens kijken naar een hottub of een houtgestookte zwembadverwarming, beide hebben hetzelfde effect. 

Cryotherapie

Cryotherapie is de techniek waarbij het lichaam gedurende enkele minuten wordt blootgesteld aan een extreem koude temperatuur. Meerdere studies hebben uitgewezen dat deze techniek het herstel kan versnellen door pijn, ontsteking en spiervermoeidheid na een zware inspanning te verminderen. Dit kun je doen door in een ijsbad (overigens zijn deze ook te bestellen bij hottub select) te gaan zitten, maar ook door bij daarvoor bestemde clubs/klinieken te gaan baden. 

Actief herstel

Een van de beste manieren om snel te genezen is door actief herstel. Het is de manier van het lichaam om na de training te herstellen door nog een paar minuten door te gaan met de bewegingen van de training, op een veel lagere intensiteit. Je hebt bijvoorbeeld net een kilometer hardgelopen. In plaats van volledig te stoppen met hardlopen na de kilometer en naar huis te gaan, kies je ervoor om een paar minuten langer te gaan lopen in een veel langzamer tempo. Het stelt je lichaam in staat het opgebouwde melkzuur langzaam af te voeren en stijfheid na de training te minimaliseren. Ook bevordert het de bloedtoevoer naar je gewrichten en spieren, waardoor ontstekingen worden verminderd.

 

Meer uit deze categorie

Popular stories