wel of niet

Sigaret of e-sigaret? Welke optie is gezonder?

Posted on

Terwijl minder mensen roken of beginnen te roken dan ooit tevoren, gebruiken veel mensen andere vormen van tabak en elektronische nicotine-toedieningssystemen. Het gebruik van e-sigaretten, vooral onder jongeren, neemt toe. Om vele redenen moeten e-sigaretten echter niet worden gepromoot als een veilig alternatief voor roken.

De vraag is echter: is de e-sigaret dan wel beter dan de sigaret, of niet? De meningen over de risico’s van dampen zijn nog steeds verdeeld.

Elektronische sigaretten (e-sigaretten) werken op batterijen en zijn ontworpen om smaak en chemicaliën aan de roker te leveren. Deze chemicaliën, inclusief nicotine, worden omgezet in een damp die dan wordt ingeademd. Tientallen jaren onderzoek heeft aangetoond dat roken het lichaam negatief beïnvloedt, maar met weinig tot geen gegevens is het nog niet duidelijk of e-sigaretten schadelijk zijn of niet.

E-sigaretten worden verkocht in fruitsmaken en glanzende verpakkingen. Veel mensen, waaronder tieners, zien geen kwaad in het gebruik van deze producten. Het dampen van e-sigaretten onder middelbare en middelbare scholieren verdrievoudigde van 2013 tot 2014 volgens gegevens gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Een onderzoek uit 2014 aan de Universiteit van Zuid-Californië over e-sigaretten toonde aan dat de mate van blootstelling aan kankerverwekkende organische verbindingen was verminderd tot bijna nul in tweedehands e-sigarettenrook. Chroom en nikkel werden echter in hogere niveaus gedetecteerd in de uitgeademde rook van e-sigaretten dan van traditionele sigaretten.

Een andere studie uitgevoerd door het Center for Environmental Health ontdekte echter dat de niveaus van de kankerverwekkende chemicaliën formaldehyde en acetaldehyde in e-sigaretten 470 keer hoger is. De populariteit van e-sigaretten blijft hoog, maar alle langetermijneffecten op het lichaam zijn nog onbekend.

Ondanks de relatief onschadelijk ogende buitenkant en speelse marketing, is de belangrijkste functie van e-sigaretten nog steeds om nicotine af te geven. Nicontine is niet alleen verslavend, maar heeft ook schadelijke bijwerkingen, zoals een verminderde eetlust, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, en zelfs zweten, misselijkheid en diarree in meer extreme gevallen.

Omdat de e-vloeistoffen in een geconcentreerde vorm komen, kunnen gebruikers zich bovendien blootstellen aan potentieel toxische nicotinegehaltes bij het opnieuw vullen van de e-cartridges. Ongevallen zijn daarnaast echter niet alleen beperkt tot consumptie. Een groeiend aantal gevallen van verdampers en e-sigaretten die exploderen en in brand vliegen hebben recent de media gehaald.

Concluderend: omdat e-sigaretten pas ongeveer 10 jaar op de markt zijn, moeten er nog meer langetermijnstudies worden uitgevoerd. Waar je wel zeker van kunt zijn, is dat e-sigaretten tal van reeds geïdentificeerde negatieve effecten hebben, evenals nog onbekende effecten. Gezond is e-roken dus alvast niet. Maar is het gezonder dan gewone sigaretten?

Sommige onderzoeken suggereren dat vapen beter voor je is dan roken, maar het is nog steeds beter om niet te roken noch te dampen. Het gebruik van e-sigaretten is mogelijk wel beter voor je dan het inademen van een giftige mix van verbrande tabak, teer en metalen.

Wetenschappers leren nog steeds hoe e-sigaretten de gezondheid beïnvloeden als ze gedurende lange tijd worden gebruikt. Het is belangrijk om te weten dat de aerosol (damp) van een e-sigaret een aantal kankerverwekkende chemicaliën bevat, hoewel in aanzienlijk lagere hoeveelheden dan in sigarettenrook en dus in principe “gezonder” is dan de gewone sigaret.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.