Denk je een traplift nodig te hebben? Deze kun je zelf aanschaffen, maar je kunt hem ook vergoed krijgen van de gemeente. In dit blog lees je hoe dat geregeld is.

Related Articles

Een traplift via het WMO-loket aanvragen, hoe doe je dat?

Je wilt een traplift, maar hebt geen idee wat de mogelijkheden zijn. Heb je recht op een vergoeding? En zo ja, wat moet je daar dan voor doen? Heb je misschien recht op een traplift via het WMO, en wil je weten hoe je de aanschaf van een nieuwe traplift aanpakt? Lees dan deze blog, waarin al deze punten op een rijtje staan.

Wat doet het WMO?

Het WMO staat voor Wet Maatschappelijk Ondernemen. Deze wet heeft als doel mensen langer thuis te laten wonen. Een traplift kan je aanvragen bij het WMO-loket in jouw gemeente. Via het WMO-loket kom je in contact met een WMO-consulent, welke veel ervaring in de zorg heeft. Hij of zij beoordeelt vervolgens of je recht hebt op de traplift, middels het bekende keukentafelgesprek. De consulent komt bij jou op bezoek om te kijken welke hulp je nodig hebt en wie die hulp kan geven. Heb je bijvoorbeeld familie of vrienden die je te hulp kunnen schieten, en wat kun je nog prima zelf? Daarna beoordeelt de consulent voor welke zaken je hulp vanuit de gemeente nodig hebt. Na dit gesprek krijg je een goed- of afkeuring voor de vergoeding.

Welke vergoedingen zijn er?

Wanneer je een vergoeding voor bijvoorbeeld een traplift krijgt, kan deze op verschillende manieren zijn opgebouwd. Je kunt bijvoorbeeld een vergoeding in natura krijgen. Dit betekent dat de gemeente de traplift voor je regelt. Zij kiezen dan zelf het bedrijf en de traplift die je krijgt, en jij hebt hierin geen keuze of inspraak. Een ander type vergoeding is de PGB-vergoeding. PGB staat voor PersoonsGebonden Budget. Wanneer je een PGB-vergoeding krijgt stelt de gemeente een bepaald budget voor je beschikbaar, en daarmee kun je zelf een traplift aanschaffen. Je kunt in dat geval zelf kiezen welke je wilt, maar hij moet natuurlijk wel binnen het budget van de gemeente vallen. Is de traplift duurder? Dan moet je zelf het overige bedrag bijbetalen.

Liever een tweedehands traplift?

Een traplift aanschaffen via de gemeente kan best een hoop gedoe opleveren. Om te beginnen moet je eerst wachten totdat zij beslist hebben of je de traplift vergoed krijgt. Wanneer je een vergoeding in natura krijgt, ben je vervolgens voor de leveringstermijn afhankelijk van de gemeente. Daarnaast heb je als je een vergoeding krijgt in natura, geen inspraak over de kleur en het model. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een traplift aan te schaffen. Een traplift kost een hoop geld, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een tweedehands traplift. Deze trapliften zijn soms wel de helft goedkoper dan een nieuwe. Dit maakt het interessant, hoewel je natuurlijk afhankelijk bent van het aanbod tweedehands trapliften.

Meer uit deze categorie

Popular stories