Verwijder mos van je dak voor de winter

Een huis moet je goed onderhouden. Dat betekent wekelijks alles poetsen, maar ook grotere werken mag je niet uitstellen. Je dak, bijvoorbeeld, moet goed onderhouden zijn als je kosten wil voorkomen. Heb jij ook last van mos op je dak? In dit artikel vertellen we je waarom je dat mos best zo snel mogelijk verwijdert en hoe je dat aanpakt.

Mos kan je dak beschadigen

Bijna elk dak krijgt ermee te maken: mos. Dit groene laagje ontstaat door contact met vocht en weinig blootstelling aan de zon. Mos is toch ongevaarlijk, zou je denken? Klopt, maar het is wel nefast voor de conditie van je dak. Op tijd ingrijpen is dus de boodschap. De wortels van het mos maken je dakpannen poreus, waardoor ook onkruid op je dak groeit. Een poreus dak is vooral bij vorst gevaarlijk. Als het vriest, zet het vocht in het mos uit, wat barsten en scheuren in de dakbedekking veroorzaakt. Het mos groeit verder in die scheuren, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Door die scheuren sijpelt regenwater binnen en ontstaan lekkages. Bijgevolg geraakt ook de binnenkant van je dak beschadigd.

Scheuren in je dak en waterschade zijn zorgwekkende gevolgen van mos op je dak. Meer nog, ook de dakisolatie wordt aangetast wat uiteraard niet goed is voor je energiefactuur. Het is dus een goed idee om het mos van je dak te verwijderen voor de winter aanbreekt. Wanneer je mos te lang laat woekeren, zal de schade op termijn niet meer te overzien zijn en zal je moeten nadenken over de prijs van een nieuw dak. Dat is een kost die behoorlijk kan oplopen, dus je houdt dat hardnekkige plantje maar beter onder controle. En een dak zonder mos ziet er toch ook gewoon veel mooier uit?

Hoe ontmos je je dak?

Een efficiënte manier om je dak te ontmossen is met een hogedrukreiniger. Het is echter een goed idee om dit werkje door een professional te laten doen. Je moet op je dak klimmen en mos is erg glad, dus een val is zo gemaakt. Een firma met kennis van zaken kan dit klusje op een veilige manier uitvoeren. Bovendien zal een specialist je kunnen vertellen dat het interessant is om een coating aan te brengen op je dakpannen nadat ze gereinigd zijn. Zo groeit het mos minder snel terug. Blijkt het mos op je dak te hardnekkig voor een hogedrukreiniger, dan is een speciaal anti-mosproduct beter geschikt. Dit reinigingsmiddel moet je doorgaans een paar dagen laten intrekken. Houd er rekening mee dat dit een chemisch goedje is en dat de dampen die vrijkomen giftig kunnen zijn. Aangepaste kledij dragen is belangrijk voor een optimale bescherming. Ook professionals doen dat.