Veggie en wijn combineren

Related Articles

Een lekker glaasje wijn, wie kan daar nu nee tegen zeggen? Zo’n glas wit of rood smaakt bij elk gerecht en van een glaasje rosé kan je optimaal genieten op een zonnig terras. Witte wijn combineer je met vis, rode wijn past perfect bij vlees. Maar wat met vegetariërs? In dit artikel geef ik je enkele tips om deze drie soorten wijn te combineren met de heerlijkste vegetarische gerechten.

Minder vlees en vis eten

Waar we vroeger rasechte vleeseters waren, zie we dat dit op maatschappelijk vlak stilaan verandert. We worden er ons allemaal bewuster van dat het niet zo gezond is om dagelijks (rood) vlees te eten en dat zoveel vlees ook nefast is voor het milieu. Veel mensen integreren dan ook al eens een vegetarisch gerecht in hun weekmenu. Of misschien heb jij de switch gemaakt en eet je niet langer vlees? Vegetariër, flexitariër, pescotariër, de varianten zijn intussen eindeloos. Wat er ook op je bord ligt, een lekker glaasje wijn past daar altijd bij. Vind je het moeilijk om wijn te kopen in de supermarkt omdat er zoveel keuze is? Met een wijntje uit een van onze buurlanden zit je altijd goed. Het aanbod is gevarieerd én je ecologische voetafdruk is veel kleiner als je voor Duitse wijn gaat dan wanneer je bijvoorbeeld een Australische wijn drinkt.

Mix and match

Vegetarische gerechten zijn helemaal niet saai, integendeel. Wie kookt met groenten kan eindeloos veel combinaties maken. Op een koude dag kan je een lekker vegetarisch gerecht maken met bijvoorbeeld pompoen of kool. Deze groenten hebben eerder een aardse smaak en matchen dan ook goed bij een Merlot wijn, wat een volle en fruitige wijn is. Eerder zin in iets lichter? Een salade smaakt in elk seizoen en je kan er makkelijk seizoensfruit en -groenten in verwerken. Een salade is fris, knapperig en krokant en vraagt dan ook om een lichte witte wijn, zoals een Verdejo. Tot slot is er nog rosé wijn. Deze wijn drinken we allemaal graag als aperitief op een terras tijdens een warme zomerdag. Maar deze frisse wijn valt ook prima te combineren met een vegetarische gerecht. Groenten die goed bij rosé passen zijn avocado en courgette. Zin in een verfrissend dessert? Met rosé wijn kan je een heerlijke granita maken, een zoet drankje dat half bevroren is. Meng aardbeien, een limoen en wat suiker met deze wijn, zet dit mengsel in de diepvries en roer er regelmatig eens door met een vork. Na een drietal uur is het mengsel een korrelige massa geworden die je serveert in een mooi glas. Perfect om af te koelen! Kijk je ook al uit naar de zomer?

 

Meer uit deze categorie

Popular stories