Bedrijf beginnen? Hier moet je op letten

Speel je met de gedachte om voor jezelf te beginnen? Dan voelt het mogelijk als een sprong in het diepe. Niet gek, want je moet ineens alles zelf regelen en bovendien weet je niet wat je te wachten staat. Uiteraard is het belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen. Helaas zien we nog heel wat ondernemers die zich niet of nauwelijks verdiept hebben in het ondernemerschap. Dit zorgt vaak voor problemen in de beginfase. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Als je voor jezelf begint, wil jij je immers vol op de bedrijfsvoering richten en niet meer op de randzaken. Om jou hier een handje bij te helpen, vertellen we je in deze tekst waar je op moet letten bij een eigen zaak starten.

Kies een geschikte rechtsvorm

Voordat je een bedrijf begint, moet je een rechtsvorm kiezen. Als ondernemer in België kun je voor verschillende rechtsvormen kiezen. Start je jouw bedrijf in je eentje? Dan kom je waarschijnlijk uit bij een eenmanszaak. Bij deze rechtsvorm is er geen duidelijke scheiding tussen privé en zakelijk vermogen. Je kunt daarnaast kiezen voor een vennootschap. Grootste verschil met een eenmanszaak is dat er bij een vennootschap wel een duidelijke scheiding is tussen privé en zakelijk vermogen. Kies je voor een vennootschap? Dan ben je er nog niet. In dat geval moet je namelijk ook nog een keuze maken uit de vier basisvennootschapsvormen: maatschap, besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv) of coöperatieve vennootschap.

Schrijf je in bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen

Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt in België, moet jij je inschrijven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Dit moet niet alleen als je jouw werkzaamheden als hoofdberoep uitvoert, maar ook als bijberoep. Het gebeurt regelmatig dat ondernemers zich te laat inschrijven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Als je dit wilt voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je uiterlijk op de dag dat je met jouw bedrijf begint, ingeschreven staat. Als je jouw bedrijf eenmaal ingeschreven hebt, ontvang je een btw nummer. Vermeld dit nummer altijd op facturen, offertes en dergelijke.

Open een zakelijke rekening

Zelfstandig ondernemers in België krijgen te maken met een aantal wetten en regels. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een zakelijke rekening te openen als je een bedrijf begint in ons land. Dit moet een zichtrekening zijn. Er wordt overigens nog een eis gesteld aan de rekening, want je moet deze openen bij een financiële instelling die in België gevestigd is. Als je een zakelijke rekening geopend hebt, mag je deze ook uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om hem voor privédoeleinden te gebruiken. Tot slot ben je verplicht om het rekeningnummer van jouw bedrijf op alle professionele facturen te vermelden.

Verdiep je in de sociale kant

Een veelgemaakte fout onder startende ondernemers is dat zij zich uitsluitend focussen op de financiële kant. Toch moet je de sociale kant niet vergeten. Je moet immers wel de nodige maatregelen treffen voor het geval je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt. Om grote problemen te voorkomen, zijn zelfstandig ondernemers in België verplicht om zich in te schrijven bij een ziekenfonds. Daarnaast moet jij je uiterlijk op de laatste dag van de start van jouw bedrijf aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Wanneer je dit gedaan hebt, dien je de sociale bijdragen te betalen. Sluit jij je niet aan bij een sociaal verzekeringsfonds? Dan word je automatisch aangemeld bij de Nationale Hulpkas. Als dit gebeurt, kun je bovendien een boete opgelegd krijgen.