Je dak renoveren: wat moet je weten?

Related Articles

Een dak renoveren is een hele klus en ook een kostelijke onderneming. Daarom is het belangrijk dat alles juist wordt gedaan om achteraf extra kosten te vermijden. Naast de juiste dakbedekking moet je ook nog denken aan isolatie en een regenwaterafvoer. Laat je bijstaan door een expert wanneer je hier zelf niet echt in thuis bent. 

Kies de juiste dakbedekking en isolatie

Een belangrijke stap bij het renoveren van je dak is het kiezen van de juiste dakbedekking. Vandaag de dag heb je veel verschillende mogelijkheden. Denk maar aan roofing of bitumen. Tegenwoordig komt epdm ook steeds meer op de voorgrond omwille van verschillende voordelen. Zo heeft het een langere levensduur, is het eenvoudiger te plaatsen dan bijvoorbeeld roofing en is het heel kwaliteitsvol materiaal. 

Zodra de buitenkant van je dak is gerenoveerd, kan je ervoor kiezen om ook de binnenkant nog extra te isoleren. Zo ben je helemaal zeker dat er geen warmte verloren gaat in de winter én dat de warmte buiten blijft in de zomer. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden om je dak extra te isoleren. Vaak wordt er gekozen voor een minerale wol zoals glaswol, maar indien je voor platen wil kiezen, dan zijn pir isolatieplaten een populaire keuze. 

Pir isolatieplaten worden gekozen omwille van hun hoog isolatievermogen. Daarnaast neemt het bijna geen vocht op waardoor het risico op vochtproblemen tot het minimum wordt herleid. Een ander groot voordeel is dat deze platen ook brandwerend zijn, wat ook altijd een geruststelling is. Het is ook heel licht, waardoor het heel eenvoudig is om er mee te werken. Wat je wel moet weten, is dat het relatief duur is. 

Vergeet je regenwaterafvoer niet

Wanneer je je volledige dak aan het renoveren bent, mag je natuurlijk je regenwaterafvoer niet vergeten. Deze zorgt er namelijk voor dat het regenwater dat op je dak terechtkomt naar de riolering wordt gevoerd. Deze wordt vaak aan een dakgoot of een plat dak bevestigd om zo het water af te voeren. In de volksmond wordt er ook wel eens de term regenpijp gebruikt. 

Indien je kiest voor epdm als dakbedekking, kan je heel eenvoudig de afvoer plaatsen. Je moet enkel een gat maken in het epdm rubber op de plaats waar je de afvoer wil. Voor je de afvoer meteen vastlijmt, test je best even uit of deze goed zit. Zodra je dit zeker weet, ga je lijm aanbrengen aan de afvoer en op de dakbedekking. Daarna ga je de regenwaterafvoer terugplaatsen en goed aandrukken zodat de lijm goed kan hechten. Dit zorgt er ook voor dat het risico op lekkages wordt verkleind.

 

Meer uit deze categorie

Popular stories

3 dingen die je best weet voor je een airconditioning plaatst

Airconditioners beschouwen we als iets heel vanzelfsprekend. We denken er niet al te lang over na als we er een horen ronken, totdat ze...

5 weetjes over de bekendste automerken

Audi, Mercedes, Volvo, Renault en BMW, we kennen ze allemaal. Maar ken jij ook deze vijf weetjes over je favoriete automerken? Latijnse knipoogjes Audi heeft een...

Het beste van verschillende culturen

Het is tegenwoordig ontzettend gemakkelijk om de wereld over te reizen. Vluchten zijn goedkoop en het is daarom heel goed mogelijk om verre mooie...