De hybride wagens, je ziet hem steeds meer. Met een hybride auto combineer je elektrisch rijden met rijden op benzine/diesel. De speciale techniek zorgt ervoor dat de auto zelf remenergie kan terugwinnen en op een slimme manier zijn energie kan opslaan en inzetten. Dit maakt dat je erg zuinig rijdt. Aangezien de hybride wagen relatief vrij duur is in aanschaf, zijn ze voornamelijk onder de leaseauto’s erg populair en in dat geval ook goed betaalbaar. Een auto die gedeeltelijk elektrisch rijdt is een economische keuze. Ontdek in dit artikel alles over de hybride bolide!
Verschil in soorten hybride auto’s
Er wordt een onderscheid gemaakt in verschillende types. Je kunt kiezen voor de volledig hybride, deze auto kan volledig op ofwel elektrisch, ofwel op brandstof rijden, eén van de twee dus. Dan heb je de mild-hybride, deze soort wisselt elektrisch rijden automatisch af met het rijden op benzine of diesel. De elektromotor en de verbrandingsmotor werken samen. De plug-in hybride is zoals het woord al zegt, de variant met een oplaadbare accu die je moet opladen bij een oplaadpunt.
De voordelen van een hybride auto
Een hybride wagen telt heel wat voordelen. In de eerste plaats zorgt hij voor een beperktere CO-2 uitstoot. Wanneer je hybride rijdt verbruik je al de helft minder CO-2, dus dat beperkt al voor een groot deel de luchtvervuiling. Een hybride auto is daarbij meestal een automaat. De transmissie kiest hierbij vanzelf de laagste versnelling waardoor je zuiniger rijdt. Je krijgt bovendien belastingvoordelen, en betaalt dus minder verbruikskosten. De overheid geeft namelijk de helft korting op het normale tarief van de motorrijtuigenbelasting, om het (gedeeltelijk) elektrisch rijden te bevorderen. Ook het opladen is aanzienlijk goedkoper dan wanneer je tankt met een auto die volledig op brandstof rijdt.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hybride wagen?
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je regelmatig je accu volledig moet opladen. Het is verstandig om een thuislader te kopen, zodat je niet te vaak extra kosten kwijt bent bij een publiek oplaadpunt. Ook hebben niet alle hybride wagens een aansluiting voor een aanhangwagen of fietsenrek, dus dit kun je het best van te voren even checken. Nog een laatste ding om op te letten: Wanneer de hybride accu kapot gaat, kun je niet naar een reguliere garage maar moet er een specialist worden ingeschakeld, dit vergt vaak wat meer tijd.