Kaas en wijnavond? Dit zijn de ultieme combinaties.

Related Articles

Een fles wijn op tafel, een plankje kaas ernaast. Gezelliger kan haast niet. Lekkerder evenmin, want wat vormen wijn en kaas een hemelse combinatie. Bij elke kaas is wel een passende wijn te vinden en gewapend met de juiste informatie komen die heerlijke kazen nog beter uit de verf. Wij geven u graag enkele tips om zo de perfecte combinatie tussen kaas en wijn te maken.

De truc is vooral om de juiste balans te vinden: krachtige wijnen met hartige kazen en lichte wijnen bij lichte en zachte kazen. We hebben enkele kaassoorten uitgelicht met daarbij passende wijnkeuzes:

Wijn met harde kazen

Voorbeelden van harde kaas zijn Cheddar, Comté, Parmigiano-Reggiano en Manchego. Deze kazen zijn het makkelijkst te combineren met ietwat zwaardere, rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Rioja. Ook een wijn uit Côte du Rhône combineert mooi met harde kazen.

Wijn met zachte kazen

Zachte kazen variëren van smeerbare kazen zoals Philadelphia tot halfzachte kazen met een witte korst. Denk bijvoorbeeld aan brie en Camembert. Deze kazen zijn heerlijk te combineren met Chardonnay of Sauvignon Blanc. De bitters in zachte kazen botsen namelijk met de tannine in rode wijn. Heeft u toch liever een rode wijn? Ga dan voor een fruitige Pinot Noir of Beaujolais of een fruitige rosé. Ook een hemelse combinatie is mousserende wijn zoals Champagne met brie. 

Wijn met blauwe kazen

Blauwe kazen zijn onder meer Stilton, Roquefort en Gorgonzola. Klassieke combinaties bevatten vaak zoete wijnen. Denk aan Roquefort met Sauternes, Gorgonzola en Moscato d’ Asti of Blue Stilton en Port. Kies dus een lichtzoete witte wijn of dessertwijn bij deze kazen. De krachtige rode wijnen kunt u beter laten voor wat ze zijn. Toch zin in rood? Ga dan voor een zwoele Shiraz.

Wijn met geitenkaas

Sauvignon Blanc is de klassieke wijn voor bij geitenkaas. De citrus aroma’s en minerale tonen van de Sauvignon Blanc brengen namelijk de nootachtige en kruidige smaken in de geitenkaas naar boven. U kunt ook een frisse, droge Provençaalse rosé of een fris fruitige Beaujolais proberen.

Wijn met roodkorstkaas

Nog zo’n favoriet op het kaasplankje: roodkorstkaas. De ‘stinkende’ favoriet van velen met een romige smaak en een oranje rode korst. Voorbeelden zijn: Port Salut, Limburger en Maroilles. Deze kazen hebben de neiging om nogal uitgesproken van smaak te zijn en smaken daardoor heerlijk bij een witte wijn met een zoetje zoals Gewürztraminer of Riesling Auslese.

Wilt u nu niet allerlei verschillende flessen wijn kopen? Kies in dat geval voor een witte wijn. In de meeste gevallen sluit een witte wijn namelijk beter aan bij een kaasplankje dan een fles rode wijn. Vooral zachte kazen zoals Camembert en brie hebben liever een glas wit dan een glas rood naast zich staan.  

Meer uit deze categorie

Popular stories

Wedden op sport: hoe werkt dat eigenlijk?

Heb je ooit weleens willen wedden op sport? Misschien specifiek wel willen wedden op voetbal? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen?...

Drie keer aanschaffen voor je een verbouwing ingaat

Ik denk dat iedereen wel eens een verbouwing aan zijn/haar huis heeft meegemaakt. Of het nou een kleine verbouwing is, zoals bijvoorbeeld een muurtje...

Astrologie en sterrenbeelden

Of je het nou wilt of niet, iedereen heeft een eigen sterrenbeeld. Welk sterrenbeeld jij bent wordt bepaald door de dag waar je op...