Bouwlampen zijn in diverse branches onmisbaar bij diverse werkzaamheden. In diverse bedrijfstakken in de bouw worden bouwlampen gebruikt voor het verkrijgen van voldoende verlichting op slecht verlichte bouwwerven. Het voordeel is dat u hiermee met één lamp zeer veel licht krijgt en hiervoor maar één stroompunt nodig heeft. Maar ook bedrijven met veel activiteit, kunnen veel hebben aan bouwlampen die aan de muur zijn gemonteerd om het terrein te verlichten. Dit kunnen particulieren ook doen, om zo voor voldoende verlichting te zorgen in hun tuin of op hun oprit.
Ledstralers zijn de toekomst
Van oorsprong bevatten de klassieke bouwlampen, oftewel verstralers halogeenverlichting. Dit zijn staafjes die in de lamp zijn geïnstalleerd. Maar u zult tegenwoordig wel gek zijn om nu nog voor verstralers met halogeenverlichting te kiezen. Halogeenlampen zijn niet efficiënt in energiegebruik en gaan beduidend minder lang mee dan ledstralers. Ledstralers zijn dan ook de toekomst. Gaat een halogeen bouwlamp nog zo´n 2.000 uur mee, ledstralers kunnen tot wel 50.000 uren meegaan. Ook betreffende het energieverbruik bent u met ledstralers voordeliger uit. Een groot gedeelte van de energie wordt bij halogeenverlichting omgezet in warmte. Daarom worden halogeen bouwlampen ook erg heet. Hier heeft u met ledstalers geen last van. Vrijwel alle energie wordt omgezet in licht. Tenslotte heeft u bij ledstralers direct het gewenste licht, waar u bij halogeen stralers nog moet wachten totdat de verlichting op de juiste sterkte is.
De lichtopbrengst in lumen
Bij de klassieke gloeilampen en halogeenlampen werd er naar het aantal watts gekeken om de lichtopbrengst te bepalen. In werkelijkheid staat het aantal watts voor het energieverbruik. Maar dit liep ongeveer gelijk op met de lichtopbrengst. Een gloeilamp of halogeenlamp met een bepaald wattage vertegenwoordigde ook de lichtopbrengst. Dit werkt bij ledverlichting anders. Hier wordt de lichtopbrengst gemeten in het aantal lumen. Het aantal lumen is het daadwerkelijke licht dat een lamp uitstraalt. Als u het aantal lumen omzet in watts, dan zult u zien dat u nog maar een fractie nodig heeft van wat u gewend was. Een ledstraler met een lichtopbrengst van 10.000 lumen, vertegenwoordigt ongeveer 100 watt. Wilt u met halogeenverlichting 10.000 lumen halen, dan heeft u ongeveer 1.000 watt nodig. Omdat het aantal watts ook het energieverbruik meet, kunt u dus al zien dat ledverlichting uitermate zuinig is.
De lichtsterkte van ledstralers
De bedoeling van ledstralers op een werkplek, is om over voldoende licht te beschikken. Gedeeltelijk kunt u dit bepalen door een ledstraler met een hoog aantal lumen te kiezen, maar dit kan eventueel nog niet voldoende zijn. Als u de lichtsterkte weet, kunt u hierop uw ledstralers op aanpassen. De lichtsterkte op een bepaald punt wordt gemeten in LUX. Om het aantal LUX te meten, moet u enkele vragen beantwoorden:
• Wat is het oppervlak van de ruimte?
• Wat is de afstand van de lamp tot het werkgebied?
• Hoeveel lumen heeft de ledstraler?
Met deze gegevens kunt u met een eenvoudige formule het aantal LUX berekenen. Deze formule is:
• Lumen / (oppervlakte x afstand) = LUX.
De uitkomst, dus het aantal LUX staat voor de lichtsterkte die geschikt is voor een bepaalde werkruimte:
• 10 – 200 LUX: hiermee kunt u zich visueel oriënteren en geschikt voor grof werk.
• 200 – 800 LUX: voldoende verlichting voor vrijwel alle werkruimtes, ook voor fijn werk.
• 800 LUX of meer: deze lichtsterkte is nodig voor fijn tot uiterst gedetailleerde werkzaamheden.
De lichtkleur van ledstralers
De kleur van het licht speelt een belangrijke rol in het zicht dat u verkrijgt met een ledstraler. Bij ledverlichting is er grofweg een onderverdeling te maken in warm wit, neutraal wit en koud wit. Het gaat dus uitdrukkelijk niet om de kleur van het licht, maar om de witbalans van het licht. De lichtkleur wordt gemeten in Kelvin (K). Des te hoger het aantal Kelvin van een ledstraler, des te koeler de lichtkleur is en des te beter kunt u ook zien. Ledstralers met warm licht tot 3.000K zult u nauwelijks aantreffen. Dit gaat namelijk vaak om sfeerverlichting. De meeste ledstralers zullen een lichtkleur van tussen de 4.000 tot 6.000K hebben. Dit wordt gezien als koud wit en is geschikt voor werkzaamheden waarbij u helder licht nodig heeft.
De lichtbundel
De lichtbundel van een verstraler, wordt ook wel eens de stralingshoek genoemd en dit wordt gemeten in het aantal graden. Voor bouwplaatsen en industriële omgevingen wordt vaak gekozen voor ledstralers met een stralingshoek van 60° tot 120°. Dit geeft een brede tot zeer brede reikwijdte. Daarom wordt er ook wel gesproken over breedstralers. Heeft u toch behoefte aan een smallere lichtbundel? Kies dan voor ledstralers van bijvoorbeeld 36° of 45°. Hoe smaller de lichtbundel, hoe verder het licht reikt. Om bepaalde facetten van een gebouw of object te verlichten bent u ook beter met een smalle ledstraler. Hiermee wordt het licht geconcentreerd op een bepaald deel van het gebouw of object.